Hvis der findes et hospice for internet-browsere, så har Internet Explorer været at finde dér i mange år. Microsoft har proklameret, at de først den 14. oktober 2025 endegyldigt vil slukke for respiratoren. En uværdig afslutning på livet for en browser, der i sine velmagtsdage havde en markedandel på 95%.
Siden Romerrigets fald har det været velkendt, at overdreven succes ofte har en iboende selvdestruktiv tendens til magtfuldkommenhed og arrogance. I Internet Explorers tilfælde bl.a. i form af vedvarende ligegyldighed for webstandarder og senere forsøg på at tvinge browseren ned i halsen på Windows-brugere, ved at gøre den til en integreret del af styresystemet. Allerede i 2000 blinkede advarselslamperne:
Microsoft championed standards when its browser was the underdog. Now that IE dominates the market, Microsoft talks of “freedom to innovate.” Sounds suspiciously like Netscape’s rationale when they were on top… By fumbling the standards ball, and tantalizing developers with nifty proprietary features, Microsoft pretty much guarantees that the Web space will become more fractured (not less) and Web developers will either have to stop supporting some users, or work even longer hours creating page versions for each incompatible browser on the market.
Det løber utvivlsomt op i milliardbeløb, hvad omkostningerne har været ved, at webudviklere gennem årene har brugt oceaner af tid på at servicere et stadigt svindende antal brugere af den vrangvillige browser. Hvem er ikke bekendt med lange introer som denne:
<!--[if lt IE 9]><script src="/docs/3.4/assets/js/ie8-responsive-file-warning.js"></script><![endif]--> <!-- HTML5 shim and Respond.js for IE8 support of HTML5 elements and media queries --> <!--[if lt IE 9]> <script src="https://oss.maxcdn.com/html5shiv/3.7.3/html5shiv.min.js"></script> <script src="https://oss.maxcdn.com/respond/1.4.2/respond.min.js"></script> <![endif]-->
Internet Explorers krange skæbne faldt mig i tankerne, da jeg første gang stiftede bekendskab med Google’s projekt AMP – Accelerated Mobile Pages, der blev lanceret i februar 2016. Et tilsyneladende sympatisk open source projekt, hvis formål er at sikre langt bedre web-oplevelse på mobilen med op til 80% hurtigere indlæsning. Men alting kommer med en pris, og i dette tilfælde bl.a.:
Glem alt om almindelige HTML-standarder og anvend særlige AMP-tags godkendt af Google. Glem alt om tredjeparts komponenter, der kan kun anvendes javascript godkendt af Google og max 50 kb CSS. Hastigheden optimeres ved at AMP-siderne caches på Google’s servere og AMP-sidens URL peger på google.com, hvilket der er en vis logik i, da al kommunikation i princippet nu foregår mellem Google og web-brugeren. Websidens udgiver er koblet mere eller mindre af, og kan kun få de analysedata, som AMP tillader og monitarisering er underlagt Google beslutninger.
Synes man, at prisen er for høj, så svinger Google med pisken: AMP-sider vil blive placeret øverst på Google’s søgetjeneste på mobiler. Det er noget, der kan give SEO-folk nervøse trækninger i ansigtet og en trussel, som mange web-baserede virksomheder i længden ikke har råd til at ignorere.
I januar 2018 synes Google igen at stramme grebet: En AMP-validering forudsætter, at der ikke er nævneværdig forskel på den AMP-tilpassede mobil-sider og den “normale” webudgave. Selv om det kun antydes, så er meningen ikke til at misforstå: Skal websiden tilpasses AMP-siderne, så er det nok smartere og billigere at lave det hele i AMP. Vejen mod den totale dominans er lagt og Google samarbejde med WordPress kan, hvis man er skeptisk anlagt, ses som et naturligt skridt på vejen.
For at sige det med Goethe: man merkt die Absicht und wird verstimmt! Der var i hvert fald al mulig grund til at alarmerne skulle bimle og bamle, og kritikken var da også massiv. Først i form af et åbent brev underskrevet af en pæn mængde webudviklere og samtidig en storm af protester på nettet, som f.eks. Kill Google’s AMP before et kills the web og Google AMP Can Go To Hell . Mange andre kan man med hjælp fra Google finde!
f you talk about the open web you’re talking about standards-based and decentralized and where content isn’t privileged right? And AMP does all those things. It’s not a W3C standard… yet. It’s not decentralized because at least all AMP pages are hosted on Google’s cache. So if you search Twitter for google.com/amp there’s lots of results there people are sharing that URL so it’s not decentralized…. AMP content is privileged in search results, and that concerns me.
Den massive kritik synes at have gjort et indtryk i Google-koncernen. I marts 2018 forstår man af en blog-indlægget Standardizing lessons learned from AMP at gøre AMP til en del af de åbne webstandarder. I marts 2019 åbnes der op for, at det på sigt er perfomance, der afgør placering i Google Mobilsøgning, uden at den nødvendigvis er tilvejebragt ved brug af AMP. Juni 2019 sker der bevægelse i retning af, at det ikke længere er Googles, men den originale udbyder URL-adresse, der dukker frem.
I Googles selvforståelse har der aldrig været et problem med AMP:
This is honestly a fairly altruistic project from our perspective. It wasn’t like we invented AMP because we wanted to control everything, like people assume.
Det er jo betryggende at vide. – Indtil videre.
See the Pen AMP Story by Per Lindsø Larsen (@lindsoe) on CodePen.